Иновативни решения и управление на проекти в строителството

Иновативни решения и управление на проекти в строителството

Иновативни решения и управление на проекти в строителството

Инженерни Системи и Корект Проект в Академия Лидерите

 

На 19.02 и 26.02 лектори на осмия модул на Академия Лидерите за тази година бяха Инженерни Системи ООД и Корект Проект ООД. Двете компании имат общи създатели и общо начало, а днес извършват част от дейността си заедно.

Едната се занимава по-конкретно с управление на инвестиционни проекти в строителството, а другата набляга на качественото им изграждане. С богатия си опит в изпълнението и управлението на проекти лекторите избраха да представят пред участниците цялостния процес за създаването на строителен продукт – от изявяване на намерението за инвестици до вкарване на обекта в експлоатация.

Строителството е най-сложният производствен процес.

В него са въвлечени множество страни, които дават своя принос в създаването на добър продукт. В професионалното си развитие всички участници в Академия Лидерите ще станат част от някой от тези аспекти. Точно поради тази причина е от голямо значение за бъдещето им като специалисти да знаят точно как се случват процесите в строителство и как биват управлявани.

Лекцията започна с кратко представяне на дейността на двете компании, както и на най-важните обекти, които са изградили или в чието изпълнение са участвали през последните няколко години. Тази част представи инж. Христин Хараланов – управляващ съдружник на “Инженерни системи” ООД, както и съсобственик на „Корект Проект“ ООД.

След краткото представяне се премина към изготвената от Гюлшен Илияз и Красимир Цветанов презентация, която целеше да разкаже по интерактивен начин етапите в строителния процес. Двамата са семестриално завършили студенти по ССС в УАСГ и отскоро са част от компаниите. Преминали са през стажуване към започване на редовна работа към тях.

Изборът на гостите за презентатори на двамата млади инженери се корени във факта, че те са най-близо като възраст и опит до присъстващите в залата участници и са преминали по стъпките, по които всеки специалист минава в първия си професионален опит. Това създаде приятелска среда в залата и участниците станаха част от лекцията чрез обмяната на въпроси и отговори във всеки един етап от презентацията. За правилните и интересните си отговори всички участници получиха поощряващи подаръци.

Лекцията премина по интересен и интерактивен начин, който включи всички участници в процеса. Представянето завърши с разговор за разликата между реалното и учебното проектиране. Един от лекторите, Красимир Цветанов, даде кратък отговор на въпроса: „Те нямат нищо общо!“

Инж. Христин Хараланов обобщи, че за съжаление образованието в строителния сектор в университетите изостава. Той сподели, че това може би се дължи на бързата скорост, с която сектора се развива с въвеждането на нови технологии, както и на методи за управление и оптимизация на процесите. Участието в подобни инициативи, стажантския опит или просто желанието за развитие трябва да бъдат част от пътя на всеки млад специалист, за да може той адекватно да се напасва в бързо развиващата се среда.

Като задача за следващата седмица участниците получиха едно по-различно предизвикателство.

Вместо да изпълнят конкретен казус, те трябваше да изберат иновативна идея, която би допринесла за развитието на строителния сектор в страната и да я представят по най-добрия начин. На пръв поглед задачата звучи лесна, но инж. Хараланов поясни, че често всеобхватните задачи са най-трудни. Намирането на посока без конкретни рамки и примери, понякога може да се окаже най-голямото предизвикателство.

На 26-ти февруари екипите бяха готови да презентират разнообразните си идеи. Може би точно поради трудността на задачата всички те бяха подходили иноваторски към намирането на решения. Заради отворения характер на казуса, отборите бяха подготвили и интересни начини за презентиране. Израстването на участниците във формата от първата им задача до днес беше видимо.

Интересните им предложения определено впечатлиха журито.

Белият отбор бе избрал да представи фотоволтаична боя, която тепърва навлиза в строителната индустрия. Червеният отбор представи новия материал – нитробетон, който е създаден и патентован от българин. Той се използва при носещи елементи и спестява ценно време и средства на строителния процес.

Синият отбор засегна актуалната тема на микроклимата в помещенията и как той може да бъде подобрен чрез използването на тухли, които пречистват въздуха. Зеленият пък заложи на предимствата на VR технологията на строителната площадка. Единствено те бяха избрали да заложат на метод за оптимизиране на процеса на изпълнение.

Инж. Хараланов сметна, че тяхното предложение има потенциала силно да повлияе на развитието на сектора в бъдеще. Подобен тип VR технология ще можете да изпробвате на предстоящия форум на Лидерите, които строят през април в УАСГ. За идеите си зеленият и червеният отбор бяха отличени със сребърен медал.

Жълтият отбор пък си извоюва първото място с неочакван начин на презентиране и иновативно откритие. Те изсипаха чувал пълен с пластмасови отпадъци пред журито и след това обясниха как те могат да бъдат използвани в съвременното строителство на пътища. Иновативният материал е нов тип асфалт, който вместо битум има в състава си преработена пластмаса.

Отвореният тип на задачата, поставена от екипите на Инженерни Системи ООД и Корект Проект, определено позволи на участниците в Академия Лидерите да развихрят своето въображение. Те успяха в пъти да надградят уменията си и да представят иновативните си идеи по един изключително успешен начин. Точно поради тази причина и изборът на журито бе изключително труден. Предизвикателствата пред участниците в Академия Лидерите стават все по-разнообразни. Предстоят ни още 5 интересни модула, в които те ще имат възможността да развият уменията си на бъдещи специалисти в строителния сектор.