КАК ДА БЪДЕТЕ СТРАХОТЕН ЛИДЕР ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

КАК ДА БЪДЕТЕ СТРАХОТЕН ЛИДЕР ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

Добрите лидери са модели за подражание за своите екипи. Това е даденост, но и едно от многото качества на добрите лидери е, че те са най-добри в управлението на кризи. Прочетете истории за велики лидери, и вие ще получите потвърждение, че това е факт. Те имат вродена способност да управляват в трудни етапи от живота.

Добрите лидери имат тенденция да променят ситуации със силна издръжливост и сила на волята. Дори и в най-лошите обстоятелства, те никога не губят надежда – и те излизат успешно. Когато имат трудности, не се страхуват от противник. Вместо това, те го приема като предизвикателство и се стремят да се направи възможно най-привидно невъзможното.

И така, какво ще правиш, ако преминаваш през бурни води на криза и искаш да бъдеш велик лидер? Съревноваването между добрите лидери – се превръща в един сам по себе си процес, в който се следват тези 7 съвети:

  1. Използвай кризата, като възможност да пораснеш и да се развиеш

Кризата сама по себе си е феноменално явление, което ти дава шанс да продължиш да се обучаваш и да вземаш житейски, които продължават цял един живот. Един истински лидер вижда в лошите времена възможност да се идентифицират слабите области на организацията му – и след това решава как да ги преодолее. За велик лидер, кризата е възможност да се поправят пропуските в организацията му, за да го направи още по-голям и още по-силен.

  1. Гледайте от добрата страна на нещата

Великите лидери виждат кризата като нещо добро. Това е в техен интерес, защото тя разкрива недостатъците и дава ключови възможности за това къде са необходими подобрения. По същия начин, не трябва да се чувствате депресирани, ако се сблъскате с криза – това е много по-добре за вас, отколкото лошо. Кризата е като треска, която подсказва на човек, че нещо не е наред с биологичния му система. Когато сте изправени пред криза, то косвено означава, че има нещо нередно с вашия подход. Предоставяйки ви перспектива в своите недостатъци, кризата спомага да се подобри организацията във вашата компания и да се открие по – добро бъдеще.

  1. Бъдете със силна воля

Поддържайте в себе си силна воля, което ви помага да се отговори на трудни времена с по-добър подход. Никой не може да бъде успешен лидер, ако той се страхува от недостатъци. По същия начин, истинският лидер, никога не се страхува от криза. Той не се влияе от въздействието му надолу по веригата, а вместо това излиза като по-силна сила. Урокът тук? Вместо да предприемете пасивен подход, трябва да се изправите пред кризата с постоянство – без да се страхувате от възможни негативни последици. Но въпреки това рискът трябва да бъде премерен.

  1. Бъди решителен

Всеки успешен лидер има решителност. Наистина великите лидери никога не се колебаят да правят опити – непрекъснато – без значение колко пъти те не са успели в процеса. Те имат вродена вяра, че неуспехите ще се преодолеят един ден. Това е черта на постоянни усилия и опити, които им помагат да постигнат целите си въпреки всички негативи.

  1. Вярвай в себе си

Истинските лидери твърдо вярват в себе си, като остават с  висок дух дори и в най-лошите обстоятелства. С тази вяра, те могат да създадат силна система за подпомагане на хора, които вярват в тях и да им позволят да се изградят приятелски взаимоотношения, за да се излезе от кризата. Те са за нещо тук. Те знаят, че когато загубиш вяра в себе си, не можеш да очакваш другите да вярват в теб.

  1. Бъди търпелив

Кризата е временна. Светът около нас се променя непрекъснато. Това, което се е объркало един ден по-рано може да се превърне в нашия шанс за успех на следващия ден. Всичко се случва в точното време. Затова трябва да се изчака. По същия начин, истинските лидери променят лошите ситуации в тяхна полза с търпение.

  1. Не губи реалността и действителността от поглед

Бъди обективен. Лидерите винаги имат цел, която искат да постигнат, без значение от обстоятелствата. Времената на тежка криза може да промени нашата гледна точка, доколкото понякога губим от поглед нашата цел. За да запазите целта си, трябва да си припомните, отново и отново за нея, и пътя, и начина, по който възнамерявате да я постигнете. По този начин ще запазите визията и целта си жизнени и ще излезете от кризата с висок дух – като истински лидери.

Дори и да приложим тези съвети, никога не трябва да забравяме, че всяка криза идва с пакет от добри и лоши неща. Великите лидери избират добрите аспекти от това и преодоляват остатъчните лоши последици.