СПРЕТЕ ДА ВЪЗПИТАВАТЕ ПЕРСОНАЛА И ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГО ТРЕНИРАТЕ

СПРЕТЕ ДА ВЪЗПИТАВАТЕ ПЕРСОНАЛА И ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГО ТРЕНИРАТЕ

Съвсем естествено е родителите да поемат отговорност за своите деца. В ранна възраст децата не знаят как да бъдат отговорни за себе си, но целта на всеки родител е бавно да покаже на децата си как да бъдат отговорни за себе си. Разбира се, след като  станат на 18, те трябва да бъдат най-вече отговорни за себе си. Когато бъдат наети професионално те най- вече трябва да бъдат напълно отговорни. За съжаление, това не винаги е така. Повечето мениджъри в някакъв момент в кариерата си са срещнали отделни лица или групи от служители, които да се чувстват така, сякаш те изпълняват  дневните си  грижи в ролята на възрастни.

Факт е, че само отделни служители са отговорни да имат необходимите знания и умения, за да изпълняват своята длъжностнахарактеристика, разбиране на контекста, свързан с нея, вземане на добро решение, докато го изпълнява, и да се представя добре в рамките на нейния обхват. Във всички тези области служители са отговорни за иницииране и получаване на това, което нямат. Мениджърите могат да решат да помогнат в това и те също могат да предлагат помощ  в конкретната ситуация от време на време, но в крайна сметка това е отговорност на работника или служителя.

Въпреки това, понякога средата  на организацията не дава възможност за растеж на своите служители. Някои мениджъри са силно недоверчиви към способността на служителите си да вземат решение и да представят  определено ниво на компетентност. Те следят  служителите си и им дават насоки и оценяват извършваните от тях действия. Някои мениджъри харесват това, защото то ги поставя в силна позиция на експерти, които знаят  всичко,  а подчинените им, че не знаят нищо. В действителност, те могат конкретно да наемат прекалено млади хора за дадена позиция, така че никога да не бъдат застрашени. Някои мениджъри се радват на този тип отношения със своите служители, но от време на време могат  се  почувстват претоварени  и ядосани при непрекъснатото даване на насоки.

Има служители, които са безпомощни и съблазняват мениджърите, като непрекъснато се намесват в работата им, като им дават насоки, и отнемат  тяхната функция за контрол на качеството. Те не искат да бъдат оправомощени и да поемат отговорност. Те искат да бъдат последователи. Друго детинско поведение се проявява, когато служителите се издънят и искат някой да ги извади от ситуацията. Често те ще манипулират другите, за да поемат вината и да насочат проблема към тях.

Мениджърите допринасят най-малко 50% от вината за тези лоши поведения. Понякога те подклаждат лошо поведение със своите действия или те позволяват на служителите да им се размине с не поемане на отговорност. Най-добрият начин за вас, мениджъра, за да промените това поведение е да се научите да играете ролята на професионален треньор.

  • Фокусът в рамките на организацията, никога не трябва да бъде върху вас, той трябва да бъде около вашата организация, отдел или проект и неговото изпълнение. Това  прави  треньора. Те се фокусират върху създаването на най-добрата среда за своите играчи, за да успеят. Определят най – талантливия, за  да полагат по-малко грижи, ако играчите се представят по-добре, отколкото той някога би могъл. Треньорите осъзнават, че не могат да играят в играта и трябва да оставят своите играчи да правят това, без постоянна намеса от тяхна страна. Те следят за моменти, когато е необходима бърза намеса на треньора, който следи играта от пейката, за да помогне на играчите да играят по-добре.
  • Не позволявайте на служителите да се пристрастяват към постоянна помощ и насоки. Това би било немислимо за един играч постоянно да търси посока и одобрение от треньора си, докато  играе. Треньорът ще се отърве от всеки играч, който го е направил. Ръководителите трябва да отбиват
  • Не спасяване на служители от затруднения. Може би знаете, че най-добрият начин да се излезе от ситуация е  докато най-малко боли, но ако ги спасите, то те ще избегнат ужилването, което ще ги накара друг път да не го направят.
  • Помогнете на служителя само толкова, колкото да си помогнат сами. Треньорите помогат на играчите само когато играчите поемат инициативата сами да си помогнат, те трябва да бъдат достойни да получат някакво внимание. Играчите, които чакат външна намеса и не се стремят да се подобрят по-добре ги махнете от отбора.

Преминаването от мениджър към треньор, който е родителски настроен към  служители си е много трудно. Това най-добре се осъществява с подкрепа на групата за, насърчение и съвети. Безценно е  преразглеждането  на последните ситуации в групата. Прехода може да отнеме няколко години, в зависимост колко дълбоко сте влезли в ролята на  родителство върху вашите служители, (което всъщност не е толкова дълго, ако имате намерение да управлявате през останалата част от живота си). Така че, да намерите или да съберете група и да се получи, това е ваша отговорност.