УПРАВЛЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ: ШЕСТ СЪВЕТА ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ

УПРАВЛЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ: ШЕСТ СЪВЕТА ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ

Конфликтът  на работното място идва с територията. Във всяка работна обстановка, в която работят различни личности са длъжни да работят заедно, което означава възникване на разногласия. Все пак, това не означава, че дребни разногласия трябва да се допуска да расте с неотслабваща сила. Разногласията могат да бъдат причинени от противоположни личности, борбите за власт, ролеви конфликт, его и гордост, както и от несъответствия в характеристиките между други становища.

Цената на конфликта на работното място

Лидерство и конфликти винаги ще вървят ръка за ръка и като ефективен мениджър, това е Ваше задължение да се гарантира, че разногласията ще бъдат решени още в началото, преди да се взривят взриви в лицето ви. За да се доведе до ефективно разрешаване на конфликта, трябва да се разберат всички значими проблеми от целия конфликт, за да го разрешите. За начало, ще е наложително да оцените как конфликтът може да повлияе вашия бизнес.

Обърнете внимание на някои последици от неразрешени спорове на работното място:

  • Токсична среда на работното място: Нищо не е така разочароващо като управлението на работници, които дори не могат да говорят един с друг. Тази среда е изпълнена от клюки и саботаж. По време на обострянията, вашите работници биха могли да попаднат под удари, съсипващи репутацията на вашия бизнес.
  • Ниска производителност: или служител, който е в центъра на конфликт няма да изпълнява своите задължения оптимално.
  • Финансови разходи: на работното място разногласия са скъпи. Проучване от CPP. Inc., които публикуват Инструмента за Томас-Kilmann Конфликт режим показва, че хората прекарват почти 3 часа седмично в решаване на конфликти, което се доближава до 359 000 000 000 $ в платени часа. Много време се губи за конфликти и усилията за разрешаване им.

Има и други негативни резултати от конфликтите на работното място, включително насилие, изтощение, съдебни дела и здравословни проблеми, наред с други проблеми. По същество, някой трябва да поеме водеща роля в разрешаването на конфликти, защото, когато той е решен професионално конфликтът може дори да бъде благословия за вашия офис.

Ето някои съвети за управление на конфликтът на работното място:

Докато управление на конфликти, не е най-приятната роля в длъжностната характеристика на проджект мениджъра трябва да се направи, за да се създаде надеждна среда. За да направите това ефективно, ето някои съвети, за да ви помогне чрез:

 

  1. Оценявам, че на работното място Разногласията са неизбежни

Това е принципът, който ще Ви насочи към успешното управление на конфликти. Не е нужно да се удари в покрива, когато разбереш, екип че не работи заедно. Вместо това, погледнете  отстрани ситуацията. Оценете я и научите повече за своите служители и проблемите, които те срещат. Най-добрите служби не са непременно тези, без конфликт, но тези, които тези разногласия се решават конструктивно.

  1. Решете Конфликта рано

Като мениджър, можете да го намерите съблазнително да отлагаме в разрешаване на конфликти. По-лесно е да си представим, фалшива хармонична работна среда, отколкото ви подход персонал за конфликт. Това е най-големият капан за програма за управление, тъй като такива конфликти могат да донесат на компанията на колене. Ако членовете на екипа се саботира помежду си, вашият проект ще отиде в канала. Важно е да се действа незабавно и да забележите ожесточение между вашия персонал.

  1. Подобряване на комуникацията

Във всеки конфликт на работното място, ще разберем, че липсата на комуникация е основен играч. Когато работниците си крещят един на друг, логиката е хвърлена през прозореца и когато никой не се вслушва в другите неща, бързо нещата могат да излезнат от контрол. Насърчаване на комуникация между служителите не са съгласни, като говоря с всеки сам и след като ги посрещне. Идеята е да се получи среден път, където никой не се чувства като победител, но всеки се връща да работи по-щастливи. Вашият офис винаги трябва да бъде отворен за вашите служители за насърчаване на свободното споделяне на идеи.

  1. Поддържа Професионализма

Някои конфликти могат да бъдат лични и когато се решават, трябва да се поддържа професионален подход. Трябва да се спазват различните гледни точки, от служителите, за разлика от мълчаливото несъгласие. Ако не се постигне съгласие, във вашия офис, не се обвинявайте или обвинявате вашия персонал. Вместо това, е разберете борда и ще спечелите уважението на персонала. Ако се справят с разногласията в офиса професионално, вашите служители ще могат по-лесно да дойда при вас и с това ще се избегне отровната работна среда.

  1. Приемете конфликта като възможност

Ако вашият отбор е станал напълно разделен, да вземете това като възможност, а не като възможност да започнете да уволнявате. А тийм билдинг сесия далеч от офиса може да помогне на всеки да се освободи от голямото напрежение. Те ще се отвори без никакъв страх от и идеите, събрани тук, могат да бъдат използвани за подобряване на условията на труд. Конфликтът може да се окаже една чудесна възможност, но това ще работи само ако сте готови да се подемат нови идеи.

  1. Решете конфликта и продължете напред

След като конфликт е решен, ще трябва да го поставим зад вас. Ако живеете в минали проблеми, то се създава атмосфера на страх, което отново се отразява на производителността.

Заключение

Управление на конфликти е неразделна част от организационното управление. Важно е да се позволи на всеки служител се разбере ролята си в организацията, да приема комуникация и винаги да спазва гледна точка на служителите си. Това ще ви помогне да разрешите конфликтите по конструктивно.