10 НЕОБХОДИМИ УМЕНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРОЕКТА

10 НЕОБХОДИМИ УМЕНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРОЕКТА

Излишно е да казвам, че конфликтите са нормална част от живота. Често те произтичат от междуличностни проблеми. Съществуват обаче и много други източници, включително разногласия по отношение на изискванията, дизайна, задачите, техническите разногласия и др. При подходящо управление конфликтите могат да бъдат здрави за организациите, като насърчават промяната и иновациите.

Мисля, че е ясно, че конфликтите винаги са най-добре решени на най-ниското ниво на организацията или екипа на проекта. Обикновено това са двете гледни точки в конфликт. Но понякога е възможно те да не могат сами да решат проблема и като мениджъри на проекти трябва да се намесим. Ето 10 необходими умения, които всички мениджъри на проекти трябва да успеят да разрешат конфликтите и да се възползват от

  1. Осигурете точната емоционална температура: Поддържайте позитивно отношение и избирайте пози, които излъчват положителна енергия. Усмивка!
  2. Създаване на рапорт и съпричастност: Започнете с прости въвеждания и разрушаване на лед, преди да преминете към по-трудни теми. Истинският интерес ще измине дълъг път към изграждането на доверие между вас и страните в конфликт. След като въздухът се изчисти малко, съобщете вашите чувства и разбиране за ситуацията.
  3. Активно слушане: Докато 80% от работата на Project Manager може да е комуникация, това не означава просто разпространение на информация. Ние също трябва да слушаме! Определете предразсъдъците, взаимоотношенията и околната среда и слушайте без пречки.
  4. Преосмисляне: Конфликтът често е прекалено емоционален, отрицателен или предвижда тежки последици. Тези изявления може да разкриват какво ценят страните, но трябва да преразгледаме положителното послание. Слушайте тези съобщения и ги повторете; Запазвайте ключовите си съобщения, но с премахването на негативността.
  5. Открийте нуждите: Съберете необходимата информация, за да постигнете решение. Използвайте близки завършени въпроси (“Искате ли нещата да бъдат различни?”), За да осуетите емоциите. Използвайте отворени въпроси (“Как бихте искали нещата да бъдат различни?”), За да се фокусирате върху чувствата и да изследвате по-нататък проблемите. И накрая, избягвайте въпросите “защо”, тъй като те само ще ескалират емоциите. Използвайте активни умения за слушане, за да сте сигурни, че получавате необходимата информация.
  6. Управление на трудни емоции: Фокусирайте се върху въпроси, не върху емоции или хора, и не се впийте в негативността. Не забравяйте да изясните всичко с по-отворени въпроси и да рефрактирате, ако е необходимо. Разберете какво ще генерира “победа” за всички.
  7. Гледайте езика на тялото си: Позицията, жестовете и използването на контакт с очите играят важна роля. Плюс избирайте внимателно думите си!
  8. Разберете културните различия: Има поне 10 области, в които културните различия, като например възприемането на времето, истината и пространството, могат да играят важна роля. Ще ги разгледаме в бъдеща статия.
  9. Развийте опциите: Намерете нуждите, желанията и страховете зад позициите на участниците. Станете като проблем “как”, а след това споделете и обсъдете идеи.
  10. Под обещание: Направете честна оценка и избягвайте да казвате на хората какво искат да чуят. Не обещавайте нищо, което не сте сигурни, че може да бъде направено. За сложни проблеми те могат да се предприемат на малки стъпки. Не забравяйте, че доверието ще бъде изградено върху успешната основа.

Много от тези умения, като активно слушане, могат да се използват и в неконфликтни ситуации, така че това са умения, които си заслужават да се овладеят за други ситуации и обстоятелства